ДруштвоЗдрављеРајачка народна школа здравља: "Ситнице" које не смете заборавити

Рајачка народна школа здравља: „Ситнице“ које не смете заборавити

Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Дружећи се са корона вирусом, већ пуних пет месеци, научили смо како да се чувамо од заражавања корона вирусима, али нисмо увек доследни у разним околностима у свакодневици у примени мера заштите.

Из практичних разлога, али и због поједностављења ситуација, све сведосмо на три: НОСИ МАСКУ, ПЕРИ РУКЕ И ДРЖИ ОДСТОЈАЊЕ ОД ДВА МЕТРА.

Имао сам прилике да чујем да они који су оболели од корона вируса често кажу како се не сећају када су и од кога били инфицирани. То је истина! Наш Зајечарац, академик проф. др Коста Тодоровић, специјалиста инфективних болести и дугогодишњи директор Инфективне клинике у Београду, поручио је једном приликом да су путеви ширења заразних болести често тајанствени и недокучиви. Из тих разлога припремио сам ову причу о здрављу о неким „ситницама“ у свакодневици, које можете изгубити из вида, а биле би од користи, да се не инфицирате корона вирусом и не оболите.

Када се ради о мерама заштите живота и здравља, треба да знате да тело и „глава“ (памет) морају функционисати као целина. Када се нађете у ситуацији да Вас опече ватра или врућа вода, или запрети опасност од удара струјом због неисправног потрошача електричне енергије или оштећеног проводника струје, Ви махинално тргнете руку.

Бројне су ситуације у свакодневици где Ви реагујете на сличан начин. Ако нам лекари саветују да ћемо још дуго „живети са вирусом COVID-19“, онда је потребно да се тако увежбате да на опасности од заражавања реагујете промптно. Већ сам приметио како, када је о држању одстојања реч, особе при сусрету се махинално удаљавају на пристојно одстојање и избегавају да се поздраве. Поздрављају се додиром надлактица.

Када је о маскама реч, нисмо то још постигли, јер да бисмо успели у томе морамо имати маску. Многи немају довољно пара да набаве маске, што је највећи проблем. Због тога испада да они намерно не поштују ову меру и да су у некој врсти побуне. Јесу, против сиромаштва! Тај проблем би се могао решити ако би се маске давале бесплатно.

Када је реч о прању руку, још теже је увежбати се толико да се ова мера „лако“ и спонтано примењује, јер на јавним местима нема свуда сапуна и текуће воде. Из ових неколико примера видели сте да морамо свакоденвно радити на усвајању нових навика и стварати услове да оне постану саставни део наше свакодневице.

Али, да се вратимо наслову ове приче о здрављу: „ситницама“ у свакодневици да не бисте оболели од вируса COVID-19. Поред поменутих мера, предлажем следеће:

  • настојте да што више времена проводите у својој кући или стану. Тако ћете смањити број контаката у току дана. Можете проводити на сличан начин време у викендици у близини града, али и на просторима поред река и језера, или у шумицама близу града далеко од других људи.
  • када перете руке чините то темељно током 20 секунди. Насапуњајте дланове, па надланице, а затим и сваки прст понаособ и исперите водом. Ако у себи, док то чините, понављате стих који зна свако дете: „Пре и после јела треба руке прати, немој да те на то опомиње мати”, 20 секунди проћи ће Вам брже. Ако немате сапун, можете руке наквасити алкохолом.
  • навикните се да када кашљете и кијате, то чините у превој лакта.
  • ако сте одвојени од породице, пошаљите им поруке електронском поштом, напишите им писмо или разговарајте с њима телефоном. Запамтите, настојте по сваку цену, да у епидемији корона вируса очувате јединство породице.
  • ако се осећате здраво, потребно је да изађете напоље и надишете се свежег ваздуха. Идите на плажу, на језеро, реку и базен за купање, али будите опрезни. Вирус и тамо може са инфициране особе прећи на здраву.
  • важно је да избегнете позајмљивање опреме за купање: наочаре за купање, штипаљке за нос, лопту, гумени чамац, појас за спасавање, даску за вожење по води и опрему за роњење.
  • будите опрезни да не седите на ивици базена и када користите јавни клозет.
  • да не заборавим, носите маску увек у затвореном простору, посебно у великим маркетима, поштама, када идете код лекара, у банкама, ресторанима, таксију, возу и аутобусу, и у другим сличним приликама.

Ето, то су „ситнице“ којих се сетих. Вероватно да има и других, али за сада је доста. Најважније да не заборавите да их користите.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Društvene mreže

24,353ПратилацаЛајкуј
4,213ПратилацаЗапрати
1,262ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб