Тимочка Тимочка
Почетна / Видео / „Сигурне стазе”: Млади возачи као ризична категорија учесника у саобраћају
Мастер инж. саобраћаја из Бора Игор Велић: Млади возачи као ризична категорија учесника у саобраћају

„Сигурне стазе”: Млади возачи као ризична категорија учесника у саобраћају

У периоду од 1981. до 2018. год. у Републици Србији, у саобраћајним незгодама живот је изгубило 43.000 људи, док је више од 600.000 повређено! Просечно се на дневном нивоу догоди 100 саобраћајних незгода у којима 50 лица задобије теже или лакше повреде, док две особе смртно страдају.

Забрињавајући податак је да су од укупног броја повређених и смртно страдалих лица, чак 30% млађи од 25 година старости. Према подацима, више младих људи (старости између 15 и 30 година) умире од последица саобраћајних незгода него од разних врста канцера, ХИВ-а, маларије, туберкулозе или других облика насилне смрти.

У просеку годишње у Републици Србији погине око 115 и бива повређено око 6.300 младих лица! Другим речима, сваки трећи дан једно младо лице погине у саобраћајним незгодама, и свакога дана буде повређено више од 15 младих. У периоду од 2016. до 2018. год. у саобраћајним незгодама погинуло је укупно 331 и повређено 19.666 младих!

Ови подаци нам указују да млади представљају ризичну категорију учесника у саобраћају и да ми свакако као друштво не смемо да прихватимо људске и материјалне губитке у овом обиму!

Како би се могле квалитетно планирати и предузимати мере за унапређење безбедности младих у саобраћају, неопходно је истражити околности и специфичности које доводе до њиховог страдања у саобраћају.

Како се наводи у Прегледном извештају Агенције за безбедност саобраћаја, у односу на својство учешћа у саобраћајним незгодама, млади су највише угрожени у својству возача и путника у путничком возилу и на мотоциклу. Од укупног броја погинулих мотоциклиста, 46% су млада лица, а од укупног броја погинулих путника у путничком возилу, 30% су млади, док су 23% возача путничког возила млада лица.

Више о безбедности мотоциклиста у саобраћају прочитајте на овом линку.

Највише настрадалих младих учесника у саобраћају је међу лицима из старосне групе од 25 до 30 година, 43% погинулих и 42% повређених!

Најзаступљенија група утицајних фактора која је у вези са настанком саобраћајних незгода са учешћем младих лица (период од 2016. до 2018. године) је предузимање непромишљених радњи од стране возача (37% незгода са погинулим лицима), погрешно извођење радњи у саобраћају од стране возача (19% незгода са погинулим лицима) и пропусти возача због лошег психофизичког стања, непажње, расејаности (13% незгода са погинулим лицима) у ову групу спада и вожња под утицајем алкохола.

Анализом повређених и погинулих младих лица уочено је да се највише саобраћајним незгодама догоди суботом и недељом. Док је највише младих лица живот изгубило у периоду од 23:00 до 04:00 часа.

Овом приликом бих подсетио младе возаче са пробном возачком дозволом да им је забрањено управљање моторним возилом у периоду од 23:00 до 06:00 часова! Казна за непоштовање ове забране износи од 10.000 до 20.000 дин, 6 казнених поена и забрана управљања од најмање три месеца.

Више о безбедности младих лица у саобраћају натериторији града Зајечара прочитајте на овом линку.

По мом осећању ствари млади људи у саобраћају су у опасности на првом месту због неискуства. Нови, неискусни возачи размишљају о сваком потезу који планирају да изведу, било да је у питању промена степена преноса или било која друга радња, а готово увек је неопходно по неколико радњи извести истовремено. Тако долази до менталног оптерећења и грешака у вожњи. Они још увек нису у стању да предвиде ризичне ситуације, контролишу возило или брзо донесу кључне одлуке.

Такође бих напоменуо да поред неискуства на повећање опасности од настанка саобраћајне незгоде утиче и недовољно познавање правила и прописа, млади људи лошије процењују степен ризика, прецењују своје способности, воле да својим понашањем привуку пажњу и тестирају своје могућности.

Због свега горе поменутог пробна возачка дозвола важи најмање две године. Тако ће они који положе возачки испит са 17 година имати пробну дозволу до 21 године (4 године), са 18 година до 21 године (3 године) и са навршених 19 година ко положи возачки испит пробна возачка ће важити две године.

Више о безбедности пешака у саобраћају и грешкама које доводе до њиховог страдања прочитајте на овом линку.

КЉУЧНИ ФАКТОРИ РИЗИКА КОЈИ ДОПРИНОСЕ СТРАДАЊУ МЛАДИХ У САОБРАЋАЈУ СУ:

 1. (Не)коришћење сигурносних појасева

  На почетку текста сам навео податак да су од укупног броја погинулих путника у путничком возили 30% млади. Овде треба нагласити да је једноставна радња везивање појаса спасила више људских живота него било која друга инжењерска мера. Везивање појаса на предњем седишту смањује ризик од смртних повреда до 50%, а на задњем седишту и до 75%.

  Више о утицају сигурносних појаса на повећање безбедности путника у возилу можете прочитати на овом линку.

 2. Непрописна и неприлагођена брзина

  Делимично сам се дотакао проблема брзине у својим претходним колумнама, али свакако брзина као главни узрок саобраћајне незгоде заслужује посебну колумну у којој ће бити обрађен однос брзине и зауставног пута возила.

  Овом приликом бих нагласио ограничења која имају млади возачи са пробном возачком дозволом а која се тичу брзине.Возач са пробном возачком дозволом не сме да вози брзином већом од:
  • 110 километара на час на аутопуту;
  • 90 километара на час на мотопуту;

  На свим осталим путевима са пробном возачком сме да се вози само до 90 одсто од ограничења. То значи да ако је ограничење:
  • 60 километара на час – почетник сме да вози до 54 километара на час;
  • 50 километара на час – почетник сме да вози до 45 километара на час;
  • 40 километара на час – почетник сме да вози до 36 километара на час;

  Више о утицају брзине на настанак саобраћајне незгоде прочитајте на овом линку.

 3. Конзумирање алкохола и психоактивних супстанци

  Свака четврта незгода у Републици Србији са повређеним лицима је повезана са алкохолом. Возачи који имају више од 0.15 г/100мл алкохола у крви имају око 200 пута више вероватноће да ће умрети у саобраћајној незгоди него трезни возачи!

  Возач са пробном возачком дозволом не сме да има алкохол у крви и ту нема никакве толеранције!

  Више о утицају алкохола на настанак саобраћајне незгоде прочитајте на овом линку.

 4. Непажња у вожњи и коришћење мобилног телефона

  Возачи који користе телефон су мање способни да остану у одговарајућој траци, примете било какву промену око себе и на њу одговоре на време. Ови возачи склонији су прекорачавању брзине и чешћем убрзавању и успоравању возила. Према неким истраживањима коришћење мобилног телефона утиче на возачку способност као да је возач под дејством алкохола или дроге.

  Према истраживањима, разговор телефоном током вожње повећава ризик од настанка незгоде четири, а писање и читање СМС порука чак осам пута!

  Возачи са пробном возачком дозволом не смеју да користе телефон чак ни уз помоћ hands-free уређаја!

  Више о утицају мобилног телефона на настанак саобраћајне незгоде прочитајте на овом линку.

  Више о расту броја саобраћајних незгода изазваних употребом мобилних телефона прочитајте на овом линку.

 5. Агресивна и насилничка вожња

  Ризична су сва она понашања у саобраћају којима се доводе у опасност здравље, живот и угрожавају друштвене вредности. Ризичне ситуације јесу оне којима може доћи до кршења саобраћајних прописа и правила, настанка саобраћајне незгоде и евентуалног страдања лица.

  Млади возачи због неискуства и лоше процене саобраћајне ситуације, и често због прецењивања својих способности ради доказивања и привлачења пажње знају да грубо крше правила саобраћаја и тиме свој и туђ живот доводе у опасност.

  Према подацима Националне администрације за безбедност на путевима (НХТСА), агресивна вожња је узрок настанка једне трећине свих саобраћајних незгода у Сједињеним Америчким Државама.

  Више о утицају агресивне вожње на настанак саобраћајне незгоде прочитајте на овом линку.

Можда ће Вас занимати

Образовни канал „е-учим” о друмском саобраћају

Образовни канал „е-учим” о друмском саобраћају

У овом чланку вам представљамо образовни YouTube канал „е-учим” намењен учењу у подручју рада друмски …

Рајачка народна школа здравља: Промискуитет — COVID-19

Рајачка народна школа здравља: Промискуитет у ковид кризи и заштита породице од инфекције корона вирусима

Дође на ред да се исприча прича о промискуитету и вирусу COVID-19. Промискуитет је појава …

Претплатите се
Обавести о
guest
1 Коментар
старији
новији највише рангиран
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
Voja

Sjajna analiza.

1
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница