VestiKako sačuvati sveže namirnice u frižideru

Kako sačuvati sveže namirnice u frižideru

Žena drži čeri paradajz
Foto: Pixabay, ilustracija

Kako je frižider jedan od kuhinjskih aparata koji najčešće koristimo, redno je pozabaviti se i o načinima održavanja namernica u njemu. Kako bi izbegli neprijatne mirise i kvarenje hrane, bitno je da znamo kako da što bolje organizujemo prostor u frižideru.

Često nam se desi da neke od namirnica sklonimo na dnu frižidera ili u pregradama, pa tako sakrivene od našeg vidokruga, vrlo brzo zaboravimo na njih. Da bi ste uštedeli novac, ali i vreme, jer nećete svakodnevno odlaziti u kupovinu, pročitajte nekoliko saveta kako da sačuvate sveže namirnice u frižideru i produžite njihov rok upotrebe.

Plastične posude za čuvanje namirnica

Plastične ili silikonske posude, zbog svoje praktičnosti, u mnogome olakšavaju organizaciju namirnica u frižideru. Danas se mogu naći u različitim veličinama, pregledne su i lake za održavanje. Uz to, lake su za poneti ukoliko imate već spremljenu hranu u frižideru.

Savremeni uređaji sa svojim pregradama mogu u mnogome da pomognu u očuvanju hrane, kao što je to slučaj sa modelima poznatih bendova (Liebherr frižideri, LG, Bosch, Beko itd.). Ranije su se kvarljive namirnice stavljale na više police, bliže komori za zamrzavanje, jer se mislilo da je tu najbolja mesto da one dugo potraju. Danas, u doba moderne rashladne tehnologije, nije bitno na kojoj polici stavljate hranu, svuda je podjednaka temperatura u frižideru.

Mlečni proizvodi, ali i neke vrste voća i povrća koji su skloni kvarenju, ukoliko se ne održavaju kako treba, mogu se lako ukvariti i na niskim temperaturama, šireći pritom neprijatne mirise. U hermetički zatvorene posude naslagane na policama, smanjuje se rizik od prljanja, prosipanja, kvarenja i neprijatnog mirisa hrane, ali se pre svega čuva vaše zdravlje i zdravlje vaših ukućana.

Održavanje svežine voća i povrća

Sveže voće i povrće koje ispušta etilen, poput jabuka, šljiva, krompira, paradajza, treba držati odvojeno od ostatka kako ne bi došlo do kvarenja ostalih proizvoda. Trudite se da povrće poput zelene salate, peršuna, krastavca, spanaća držite u posebnim pregradama odvojenu od drugog povrća, jer su oni puni vode pa su skloni da se prvi kvare. Ovo povrće, ali i povrće poput kupusa, šargarepe paprike, čuvajte u posebnim odeljcima namenjenim za to ili ih možete čuvati u kesama. Luk i krompir možete držati u vrećicama, ali se ipak preporučuje da ih čuvate van frižidera na nekom tamnijem mestu.

Što se tiče voća, poput trešnji, kajsija i bobičastog voća, njega u frižideru treba čuvati ili u pregradama koje se već nalaze u njemu ili u hermetički zatvorenim posudama. Ovo voće uglavnom može trajati do tri dana. Ostalo voće poput jabuka ili tropskog voća može trajati mnogo duže, čak i nije neophodno da se drži u frižideru.

Orašasti plodovi, poput badema, lešnika, oraha, kako ne bi užegli, ne treba držati u kesi, već u plastičnim posudama, te tako mogu trajati u frižideru i do nekoliko meseci. Ukoliko imate i kombinovani frižider, orašasti plodovi u zamrzivaču mogu trajati i do godinu dana. U vratima frižidera čuvajte začine, dodatke jelu i sokove.

Čuvanje mleka i mlečnih proizvoda

Mlečne proizvode poput sira, kajmaka i namaza treba držati u posebnoj posudi, obično na višim policam u frižideru. Obavezno poklopite posude, kako ne bi došlo do sušenja i prebrzog starenja, a potom i kvarenja. Takođe, mlečni proizvodi skloni su da upiju mirise ostalih namirnica iz frižidera ukoliko se ne čuvaju na dobar način. Mladi sir može trajati i do nedelju dana, dok zreo, tvrd sir do nekih mesec dana.

Mleko je najbrže kvarljiva namirnica koja se može ukvariti, čak i na niskim temperaturama. Stoga moramo voditi računa o pravilnom čuvanju. Mleko se nikada ne stavlja u vratima frižidera kako se ne bi pokvarilo što zbog stalnog otvaranja, što zbog toga jer je u vratima najviša temperatura. Dugotrajno mleko po otvaranju može da potraje do tri dana, dok sveže mleko treba skuvati i ohladiti, potom pokriti i čuvati u frižideru na srednjoj polici.

Saveti za čuvanje mesa i ribe

Sveže mleveno meso, pileće meso ili meso seckano na komade u obavezi ste da iskoristite ako stoji u frižideru u roku od jednog dana. Mleveno meso i kuvano meso u jelima može potrajati do dva dana. Vodite računa da meso pokrivate ili držite u posudi sa poklopcem.

Otvorene konzerve ribe nikako ne bi trebalo ostavljati u frižideru, ali i vraćati u istu ambalažu, jer može reagovati sa metalom i poprimiti njegov ukus. Najbolje je staviti u plastičnu činiju koja se može hermetički zatvoriti ili ukoliko ne može, prekrijte je folijom.

Rubu nikako ne ostavljati odleđenu duže od dan, dva u frižideru. A i ukoliko je ostavljate potrebno je da je očistite i usolite, kako se ne bi ukvarila. I sami znate da riba ima svoj specifičan miris, postarajte se da je čuvate u posudi sa poklopcem, kako miris ne bi ostao u frižideru.

Nadamo se da smo vam malo pomogli i da ćete, bar neke od saveta, usvojiti.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,353PratilacaLajkuj
4,213PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub