Вести„Казан Култ 2020”: „Очување усмених традиција као нематеријалног културног наслеђа на подручју...

„Казан Култ 2020”: „Очување усмених традиција као нематеријалног културног наслеђа на подручју Подунавља”

„Казан Култ 2020”

Библиотека „Центар за културу” Кладово од 28. до 30. августа 2020. године је домаћин стручне конференције под називом „Очување усмених традиција као нематеријалног културног наслеђа на подручју Подунавља” која се реализује захваљујући суфинансирању Министарства културе и информисања Републике Србије.

У раду конференције учествоваће еминентна имена из ове области, а поред радног дела у коме ће бити презентоване теме везане за очување усмене традиције на подручју Подунавља и Ђердапа, за учеснике и госте организован је обилазак културне баштине општине Кладово као и уметничко-књижевни и сценски програм на летњој позорници библиотеке у Кладову.

У стручном делу конференције учествују у име домаћина Жаклина Николић, директор Библиотеке „Центар за културу” Кладово; редитељ Небојша Брадић ће говорити на тему фоклорног театра; Александар Милосављевић, театролог о драми Милене Марковић на основу народне песме (Наход Симеон ); Зоран Хамовић, директор IP „Clio”, на тему „Дигитално сећање и културно наслеђе”; др Јелена Ћуковић са Одељења за етнологију и антропологију Филозофског факултета у Београду о проблему (не)репрезентативног у UNESCO-вом систему заштите нематеријалног културног наслеђа; др Ива Ненић, са Факултета музичке уметности у Београду, „Гусларке и свирачице на традиционалним инструментима” – идентификација звуком; Данијела Филиповић из Центра за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду о упису у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа као начину очувања усмених традиција; мср Наташа Младеновић Рибић, кустос Центра за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду са темом „Сцена „музике света” (world music) као простор за очување српског традиционалног певања“; Сузана Антић из Народног музеја Зајечар, на тему „Примена знања у изради и свирању традиционалних инструмената”; Ивица Трајковић, директор Музеја Крајина Неготин о искуствима усмених традиција Подунавља; Зденка Томић и Сузана Михајловић Јовановић, новинарке из Неготина о искуствима у бележењу усмених традиција у источној Србији.

Поред стручне конференције за мештане Кладова приређује се и промоција књиге „Гусларке и свирачице на традиционалним инструментима” у петак, 28. августа са почетком у 19:00 часова.

У овом програму учествују: Ива Ненић, ауторка; Небојша Брадић, редитељ; Зоран Хамовић, IP „Clio”; Неда Николић; Жаклина Николић, директор Библиотеке „Центар за културу” Кладово и вокални солисти из етно групе „Гривна” ОМШ „Константин Бабић” Кладово, Ивана Болдорац и Анђелина Јовановић.

Сценски програм је резервисан за суботу, 29. август 2020. године од 18:00 часова на летњој позорници библиотеке уз наступ чувара усмених традиција Подунавља и источне Србије.

Најављено је учешће инструменталиста из изворног оркестра под вођством Јована Тодоровића из Кобишнице (здравичар, окарина, дудук, лист, добош) и Стефана Радовановића, инструменталисте из Бора, двоструког добитника прве награде на Републичком такмичењу Сабора фрулаша у Прислоници код Чачка (дудук, фрула, гајде).

У наставку програма планирана је пројекција документарног филма: „Свирала од једанаест педаља” ауторке Зденке (Голубовић) Томић из Неготина. Филм прати процес израде и демонстрацију извођења мелодија на старом народном пастирском инструменту рикалу или бушену. Добитник је признања: „Сребрни пастир” за најбоље етномузиколошко остварење на Фестивалу телевизијског етнолошког филма у Кучеву, 2001. / Специјална диплома „Прохорски анђео” на Међународном фестивалу етнолошког филма у Београду, 2001. / Похвала Фестивала удружених радио и ТВ станица Србије у Сокобањи, 2001. / Гран при Међународног фестивала „Пауново перо” у Госпођинцима, 2005.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб