ВестиНије наивно: Како спавање крај особе која хрче штети вашем здрављу

Није наивно: Како спавање крај особе која хрче штети вашем здрављу

Млади пар у кревету, мушкарац хрче
Фото: Getty Images, илустрација

„Тестерисање“, осим што утиче на везу, има и бројне друге негативне утицаје.

Понекад се спавање крај особе која хрче чини као „немогућа мисија“. Таман вас ухвати сан, а „тестерисање“ почне… И ту је крај вашем спавању. Покушавате да пробудите особу крај себе, натерате је да се окрене на бок, повлачите за ножни палац… Ништа не помаже.

Поред осећаја нервозе, хркање особе с којом спавате може изазвати и низ озбиљнијих здравствених проблема, кажу стручњаци.

Уколико сте непрестано изложену овој врсти буке, повећава се ризик од појаве анксиозности и депресије, од развоја гојазности, па чак се увећавају и шансе за доживите мождани удар, кажу научници.

Неиспаваност, тачније лош сан појачавају стрес, изазивају упале, утичу на апетит и слаби имунолошки системом, а негативно утичу и на однос са партнером (ови парови се чешће свађају).

Канадски универзитет спровео је студију како би утврдио утицај хркања на слух, користећи четири пара код којих је једна особа у вези имала јаку апнеју (краткотрајни прекид спољашњег дисања) у сну.

И док јак звук „тестерисања“ није утицао на слух „хркача“, 100% њихових партнера претрпело је оштећење слуха еквивалентно спавању поред индустријске машине, посебно у уху које је било ближе партнеру.

Установљено је и да ова врста буке такође може да повиси крвни притисак.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб