ДруштвоЗдрављеРајачка школа здравља: Препоруке за оне који су били у контакту са...

Рајачка школа здравља: Препоруке за оне који су били у контакту са болесником од корона вируса

Рајачка школа здравља: О корона вирусу

У јеку пандемије корона вируса све је више болесних особа у вашој околини од којих се можете заразити. На основу постојећих сазнања, заражавање особа изложених болеснику од корона вируса, догађа се капљицама слузи које болесник емитује из уста и носа приликом кашљања и кијања. Ако сте ви били у таквој ситуацији, стављате се под здравствени надзор, односно морате бити у изолацији.

Ево околности у којима сте се могли инфицирати долазећи у контакт са болесником од вируса COVID-19:

 • ако живите у истој просторији са особом која има симптоме вируса COVID-19,
 • ако сте имали контакт, лицем у лице, на растојању мањем од 1 метра, када је особа оболела од вируса COVID-19, кашљала, кијала или разговарала,
 • ако сте били присни или имали интимни однос са оболелом особом,
 • ако сте радили у истој канцеларији или били на часу (у школи) са оболелом особом и
 • ако сте путовали авионом, возом, аутобусом или у затвореном простору (у аутомобилу) са оболелом особом.

Код особа које су се нашле у поменутим околностима са оболелом особом од вируса COVID-19, могу се за 14 дана после контакта, појавити симптоми обољења корона вируса.

Зашто такве особе стављамо под здравствени надзор, изолацију?

Под здравствени надзор, такве особе стављамо, јер су биле у контакту са оболелим од вируса COVID-19, који може бити изолован у болници где му је обезбеђена нега и лечење.

Лекари заједно са вама, процењују значај ваше изложености вирусу короне и ризик од обољевања, а затим вас о томе обавештавају и стављају под зравствени надзор (у изолацију). Стављање под здравствени надзор има за циљ да потврди да ли сте заражени корона вирусом и да се, ако се симптоми болести појаве, хитно подвргнете у болници нези и лечењу које је предвиђено у таквом случају.

Надзор о коме је реч спроводе лекари телефоном, током 14 дана од последњег контакта са болесником од вируса COVID-19, а има за циљ да спречи ширење корона вируса у околину.

Ако се симптоми у периоду од 14 дана (максимална инкубација), не појаве, ви нисте заражени.

Шта морате да радите док сте под здравственим надзором (у изолацији)?

Морате мерити температуру сваког дана, ујутру и увече, током 14 дана од вашег последњег контакта са болесником од вируса COVID-19. Последњег дана здравственог надзора треба да позвати лекара ради договора да ли ће се здравствени надзор продужити.

Када је реч о температури, температуру мерите сваког дана, термометром који једино ви користите. Притом запишите датум и час мерења температуре и вредности температуре на посебан лист.

Температуру мерите увек на исти начин.

Ако ваш лекар другачије не препоручи мерите температуру у устима на следећи начин:

 • ставите термометар испод језика тако да буде у добром контакту са њим,
 • затворите потпуно уста и дишите на нос,
 • нека термометар стоји дуго испод језика 45 до 90 секунди или док сам не покаже да је мерење завршено. То ће се догодити ако користите електронски термометар, који ће показати да је мерење завршено звучним сигналом,
 • пошто сте записали резултат мерења, обришите термометар газом натопљеном алкохолом.

Које ћете мере предострожности предузимати док сте под здравственим надзором (у изолацији)’?

За време трајања здравственог надзора можете наставити са свакодневним активностима када немате грозницу и кад се осећате добро.

Ако у току здравственог надзора дође до појаве грознице и температуре од 38°C, или ако је грозница праћена дрхтавицом и симптомима као што је кијавица, болови у грлу или у случају да се појави замор, болови у мишићима и главобоља, хитно позовите лекара, обавестите га да сте особа под здравственим надзором.

У том случају:

 • престаните са свим активностима,
 • избегните контакт са особама у вашој близини и останите на удаљености од 1 метра,
 • не можете ићи код лекара у здравствену установу и хитну помоћ,
 • након доласка лекара специјалисте он ће вас прегледати, одредити ваше здравствено стање и неодложно упутити тамо где је потребно.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

2 КОМЕНТАРА

 1. Nemački Dr. izjavio da Korona cirkuliše svetom već desetinama godina, i da je njen postotak u svetu obolelim od gripa i virusa uvek izmedju 7 i 15%, i da nerazume zašto baš ove godine ova frka oko korone. U Srbiji je 2018 bilo preko 120000 obolelih od gripa i dnevno 280 smrtnih slučajeva pa nije bilo ni karantina niti panike kao danas.

 2. NOSITE MASKE DA RUKAMA NE BI DODIRIVALI NOS I USTA sto svaki gradjanin nekoliko desetina puta u toku dana nesvesno uradi.

Тема је затворена за коментаре

2 КОМЕНТАРА

 1. Nemački Dr. izjavio da Korona cirkuliše svetom već desetinama godina, i da je njen postotak u svetu obolelim od gripa i virusa uvek izmedju 7 i 15%, i da nerazume zašto baš ove godine ova frka oko korone. U Srbiji je 2018 bilo preko 120000 obolelih od gripa i dnevno 280 smrtnih slučajeva pa nije bilo ni karantina niti panike kao danas.

 2. NOSITE MASKE DA RUKAMA NE BI DODIRIVALI NOS I USTA sto svaki gradjanin nekoliko desetina puta u toku dana nesvesno uradi.

Тема је затворена за коментаре

Društvene mreže

24,790ПратилацаЛајкуј
4,387ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб