ВестиДокТок: Уједи инсеката и ризици које са собом носе

ДокТок: Уједи инсеката и ризици које са собом носе

ДокТок: Уједи инсеката и ризици које са собом носе

Лето, врућина, доста времена проведеног напољу и наравно – комарци и крпељи. Ови несносни инсекти, осим што су досадни и остављају трагове по кожи, могу бити преносиоци великог броја болести. Управо ради превенције истих, на платформи за бесплатне здравствене консултације ДокТок чекају вас дерматолози и стручњаци различитих специјалности, са којима можете да поразговарате и консултујете се око тегоба које вас муче.

Једна од њих узрокована убодом комарца, мање спомињана него светски популарна маларија, је грозница западног Нила, а изазивач је West Nile вирус. У већини случајева пролази асимптоматски, код других људи изазива повишену температуру, главобољу, болове у зглобовима, повраћање, дијареју и осип по кожи, а код неколицине може изазвати енцефалитис (запаљење мозга) и менингитис (запаљење можданих овојница).

Поред ове грознице, уколико је већи број уједа у питању и уколико су отоци изражени и свраб јак, могуће је да се развија алергијска реакција. У том случају треба потражити медицинску помоћ, јер се таква стања не могу третирати „на своју руку“ у кућним условима.

С друге стране, са сваким изласком у природу постоји могућност и уједа крпеља. Крпељ из рода Иxодес који је заражен бактеријом Борелиом бургдорфери по избацивању желудачног садржаја приликом уједа човека, може изазвати Лајмску болест. Болест пролази кроз рану и касну фазу и укупно 3 стадијума. Стадијум I ране фазе карактерише се појавом овалног црвенила по кожи, које постаје беличасто у центру и шири се и назива се Ерyтхема мигранс. Најчешће настаје од 3. дана до 8. недеље по уједу крпеља. У стадијуму II ране фазе појављују се општи симптоми слични грипу, осећај топлоте, као и увећање лимфних чворова. Од 2–8. недеље могу се развити озбиљније компликације, типа менингтиса (запаљења можданица), АВ блока и миокардитиса, као и симптоми мигрирајућих артралгија и мијалгија (болови у зглобовима и мишићима). У касној фази, тј стадијуму III болести, годину дана након инфекције, јављају се бројни неуролошки, реуматолошки и дерматолошки испади и тад је лечење знатно теже.

Шта радити уколико сте пазили, али вас ипак уједе крпељ? Првенствено, немојте га никако вадити сами. Чак и да крпељ није заражен и не преноси Лајмску болест, приликом нестручне екстракцје може доћи до заостатка појединих делова крпеља у кожи и настати инфекција. Никако не треба сипати течности, типа алкохола или уља на крпеља, пошто га то може испровоцирати да избаци потенцијално инфективни желудачни садржај. Једина права одлука је потражити помоћ стручног лица, које ће вам помоћи на најбезбеднији могући начин.


Пише: Александра Радосављевић, лекар опште медицине и специјализант дерматовенерологије

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб