ВестиУ свему треба имати мере: Колико треба да пијете млека, кафе...

У свему треба имати мере: Колико треба да пијете млека, кафе…

Жена држи чашу са млеком
Фото: Getty Images, илустрација

Ораси су пуни добрих, здравих масти и добри су за мозак, али ако их једете превише, угојићете се. Ево колико чега треба да једете и пијете…

Нутриционисткиња Аманда Урсел открива колико је добро да једете и пијете одређених намирница, тј. напитака.

Млеко

Једна чаша млека дневно повезује се са јачим костима, а добра је и за мозак. Истраживања су показала и да су људи који пију чашу млека дневно бољи на тестовима памћења.

С друге тране, три чаше млека дневно повезане су са већим ризиком од ломова костију, па чак и раном смрћу. Научници не знају зашто тачно, али сматрају да одређене врсте шећера у млеку узрокују запаљење и оксидативни стрес, оштећујући ћелије.

Воћни сок

Једна чаша од 150 милилитара цеђеног воћног сока може да допринесе дневном уносу воћа и поврћа. У оваквом соку има доста витамина Ц, који је добар за имуни систем, смањује ризик од срчаних болести, болести очију, а успорава и старење коже.

Међутим, две чаше оваквог сока дневно повећавају ризик од рака за 50 одсто. У анализи 100.000 одраслих људи утврђено је да постоји веза између конзумирања воћног сока и рака дојке. Штавише, ризик од рака дојке је код ових људи био висок колико и код оних који пију газиране сокове.

Сир

Свакако је здраво јести сир – два комадића величине прста, дневно су довољна да унесете важне нутријенте, попут јода, фосфора, калцијума, што је важно за здравље костију и зуба.

Три или више парчића може да допринесе гојењу, повећању лошег холестерола и срчаног притиска.

Кафа

Седам шољица кафе дневно могу знатно да смање ризик од ране смрти. Стручњаци из британског Националног института за истраживање рака кажу да је ово двоструко више од препоручене дневне дозе, али да снижава ризик од ране смрти за 16 одсто.

Друге студије су показале да смањује ризик од болести јетре, Алцхајмерове болести и смрти услед инфаркта.

Међутим, шољица више, тј. осам шољица кафе дневно могу да доведу до палпитација срца због високог уноса кофеина. Такође, превише кофеина може да буде узрок нервозе, проблема са спавањем, а у неким случајевима и мучнином.

Индијски орах

Једна шака индијског ораха је сјајна за организам – тако уносите протеине, добре масти, бакар, који је важан за искоришћавање гвожђа у организму.

У једној шаци индијског ораха од око 30 грама налази се 136 калорија. Међутим, ако поједете 100 грама овог ораха, већ сте унели скоро 600 калорија и више од половине препоручене дневне дозе масти.

Авокадо

Ово воће садржи доста мононезасићених масти које су здраве и добре за срце. Исти тип масти налази се у орасима, а може да помогне у снижавању нивоа лошег холестерола. Такође, авокадо је богат витамином Е, који је важан за вид и имунитет.

Међутим, два или више авокада дневно лако би могли да допринесу броју килограма. Један авокадо у просеку садржи око 240 калорија, зато је умереност кључна.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,845ПратилацаЛајкуј
4,400ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб