Timočka Timočka
Početna / Vesti / Građani više neće morati na šaltere po list nepokretnosti
Sastanak u vezi sa izdavanjem lista nepokretnosti građanima
Foto: Vlada RS

Građani više neće morati na šaltere po list nepokretnosti

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović održala je danas sastanak sa direktorom Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borkom Draškovićem i rukovodstvom Javnobeležničke komore, koje je predvodio Srbislav Cvejić, u vezi sa izdavanjem lista nepokretnosti građanima.

Na sastanku je postignut dogovor oko teksta uredbe koji će biti razmatran na prvoj sednici Vlade. Ukoliko Vlada usvoji predlog uredbe, građani više neće morati da dolaze po list nepokretnost na šaltere RGZ, već će kompletan posao prenosa nepokretnosti završavati kod notara.

Pored ovog pitanja, razgovarano je i o još efikasnijem postupku upisa nepokretnosti, reformi katastra i napretku Srbije na „Doing Business” listi.

Mihajlović, koja je i predsednica Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije na rang-listi Svetske banke o uslovima poslovanja „Doing Business”, podsetila je na to da je nedavno omogućeno da više od 30.000 građana Srbije može da upiše svoju imovinu u katastar nepokretnosti.

Cilj je da i druge usluge katastra budu maksimalno efikasne za građane, da nemamo gužve na šalterima, a tu je važna uloga i RGZ i Javnobeležničke komore, ukazala je ona.

Potpredsednica Vlade je naglasila da će se nastaviti sa reformisanjem RGZ, kako bi ta institucija funkcionisala još efikasnije i doprinela daljem poboljšanju poslovnog ambijenta u Srbiji.

Prema njenim rečima, postupci koje vodi RGZ su veoma važni i za napredak Srbije na „Doing Business” listi, da upis nepokretnosti bude jednako efikasan kao i izdavanje građevinskih dozvola.

Takođe, kako je dodala, RGZ će imati važnu ulogu i u reformi prostornih planova i pokretanju e-prostora, koji će omogućiti da se elektronska procedura uvede i u oblast planske dokumentacije.

Možda će Vas zanimati

Zaječar: Sastanak Koordinacionog odbora za realizaciju Sporazuma o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom

U Zaječaru održan sastanak Koordinacionog odbora za realizaciju Sporazuma o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom

U velikoj sali Skupštine grada Zaječara danas je održan sastanak Koordinacionog odbora za realizaciju Sporazuma …

GU Zaječar: Sastanak sa predstavnicima kompanije „Aptiv”

Utvrđena dinamika gradnje fabrike „Aptiv” u Zaječaru

Na upravo završenom sastanku, u kabinetu gradonačelnika Zaječara, sa najvišim predstavnicima multinacionalne kompanije „Aptiv” (Dablin; …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica