ВестиГрађани више неће морати на шалтере по лист непокретности

Грађани више неће морати на шалтере по лист непокретности

Састанак у вези са издавањем листа непокретности грађанима
Фото: Влада РС

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић одржала је данас састанак са директором Републичког геодетског завода (РГЗ) Борком Драшковићем и руководством Јавнобележничке коморе, које је предводио Србислав Цвејић, у вези са издавањем листа непокретности грађанима.

На састанку је постигнут договор око текста уредбе који ће бити разматран на првој седници Владе. Уколико Влада усвоји предлог уредбе, грађани више неће морати да долазе по лист непокретност на шалтере РГЗ, већ ће комплетан посао преноса непокретности завршавати код нотара.

Поред овог питања, разговарано је и о још ефикаснијем поступку уписа непокретности, реформи катастра и напретку Србије на „Doing Business” листи.

Михајловић, која је и председница Заједничке групе за унапређење позиције Србије на ранг-листи Светске банке о условима пословања „Doing Business”, подсетила је на то да је недавно омогућено да више од 30.000 грађана Србије може да упише своју имовину у катастар непокретности.

Циљ је да и друге услуге катастра буду максимално ефикасне за грађане, да немамо гужве на шалтерима, а ту је важна улога и РГЗ и Јавнобележничке коморе, указала је она.

Потпредседница Владе је нагласила да ће се наставити са реформисањем РГЗ, како би та институција функционисала још ефикасније и допринела даљем побољшању пословног амбијента у Србији.

Према њеним речима, поступци које води РГЗ су веома важни и за напредак Србије на „Doing Business” листи, да упис непокретности буде једнако ефикасан као и издавање грађевинских дозвола.

Такође, како је додала, РГЗ ће имати важну улогу и у реформи просторних планова и покретању е-простора, који ће омогућити да се електронска процедура уведе и у област планске документације.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб