Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Русија тврди да је успешно тестирала сопствени интернет
Русија — Пројекат „Рунет”
Фото: „Рунет” / Промо

Русија тврди да је успешно тестирала сопствени интернет

Руска влада је обавестила јавност о успешном тестирању такозване “алтернативе за интернет”, која дозвољава да се неки садржај блокира у “хитним ситуацијама”. Владимир Путин је поред тога потписао и закон који забрањује продају уређаја на којима претходно нису инсталиране руске апликације, па се чини да се прстен полако стеже око идеје о слободним интернет грађанима.

Русија је током последњих неколико месеци оформила сопствене интернет технологије и инфраструктуру. Закон руске администрације, који омогућава да се садржај блокира у хитним случајевима, је на снагу ступио од новембра, а председник Русије Владимир Путин је недавно потписао закон који забрањује продају уређаја без преинсталираних руских апликација.

Министар за комуникације потврдио је да је алтернативни интернет успешно тестиран широм земље, а још увек није најјасније како мрежа тачно функционише, али се тврди да корисници нису приметили разлике у односу на типично wеб искуство. Земље попут Кине, Ирана и Саудијске Арабије већ су својим грађанима ограничиле приступ интернету, а руски пројекат, који је добио име „Рунет”, иде истим путем, па се претпоставља да ће владине агенције моћи неконтролисано да модификују начине на које корисници комуницирају у оквиру мреже.

„Рунет”, према наводима функционише исто као и унутрашње мреже у оквиру великих компанија, тако да је немогуће да се блокираним садржајима приступи чак и преко VPN конекције. Још увек није познато колико би Русија далеко могла да оде, а највећи проблем је у томе што би и друге владе могле да крену њеним стопама, те интернет поделе на националне мреже, и тако донесу границе и у онлајн сферу.

Можда ће Вас занимати

Република Србија: 5G мрежа

Аукција за спектар 5G у Србији одложена због корона вируса

Аукција за спектар 5G у Србији биће одложена због епидемије вируса корона и вероватно ће …

Веб платформа путеви вина „Дух Балкана”

Почела са радом специјализована веб платформа путеви вина „Дух Балкана”

Данас је почела са радом специјализована веб платформа путеви вина „Дух Балкана”. На платформи је …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница