Timočka Timočka
Početna / Vesti / Rusija tvrdi da je uspešno testirala sopstveni internet
Rusija — Projekat „Runet”
Foto: „Runet” / Promo

Rusija tvrdi da je uspešno testirala sopstveni internet

Ruska vlada je obavestila javnost o uspešnom testiranju takozvane “alternative za internet”, koja dozvoljava da se neki sadržaj blokira u “hitnim situacijama”. Vladimir Putin je pored toga potpisao i zakon koji zabranjuje prodaju uređaja na kojima prethodno nisu instalirane ruske aplikacije, pa se čini da se prsten polako steže oko ideje o slobodnim internet građanima.

Rusija je tokom poslednjih nekoliko meseci oformila sopstvene internet tehnologije i infrastrukturu. Zakon ruske administracije, koji omogućava da se sadržaj blokira u hitnim slučajevima, je na snagu stupio od novembra, a predsednik Rusije Vladimir Putin je nedavno potpisao zakon koji zabranjuje prodaju uređaja bez preinstaliranih ruskih aplikacija.

Ministar za komunikacije potvrdio je da je alternativni internet uspešno testiran širom zemlje, a još uvek nije najjasnije kako mreža tačno funkcioniše, ali se tvrdi da korisnici nisu primetili razlike u odnosu na tipično web iskustvo. Zemlje poput Kine, Irana i Saudijske Arabije već su svojim građanima ograničile pristup internetu, a ruski projekat, koji je dobio ime „Runet”, ide istim putem, pa se pretpostavlja da će vladine agencije moći nekontrolisano da modifikuju načine na koje korisnici komuniciraju u okviru mreže.

„Runet”, prema navodima funkcioniše isto kao i unutrašnje mreže u okviru velikih kompanija, tako da je nemoguće da se blokiranim sadržajima pristupi čak i preko VPN konekcije. Još uvek nije poznato koliko bi Rusija daleko mogla da ode, a najveći problem je u tome što bi i druge vlade mogle da krenu njenim stopama, te internet podele na nacionalne mreže, i tako donesu granice i u onlajn sferu.

Možda će Vas zanimati

Republika Srbija: 5G mreža

Aukcija za spektar 5G u Srbiji odložena zbog korona virusa

Aukcija za spektar 5G u Srbiji biće odložena zbog epidemije virusa korona i verovatno će …

Veb platforma putevi vina „Duh Balkana”

Počela sa radom specijalizovana veb platforma putevi vina „Duh Balkana”

Danas je počela sa radom specijalizovana veb platforma putevi vina „Duh Balkana”.Na platformi je detaljno …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica